Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Elektronické sčítanie obyvateľov pokračuje a po treťom týždni je elektronicky sčítaných viac ako polovica obyvateľov

Dátum: 09.03.2021
Autor: Obec Úľany nad Žitavou
Počet videní: 391
Elektronické sčítanie obyvateľov pokračuje a po treťom týždni je elektronicky sčítaných viac ako polovica obyvateľov

Úľany nad Žitavou 64,68 %

Štatistický úrad Slovenskej republiky spolu s Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vyzývajú obyvateľov, aby využili bezpečnú možnosť sčítať sa elektronicky v pohodlí domova.
V čase pandémie ochorenia COVID-19 je elektronické sčítanie obyvateľov Slovenska najbezpečnejšou formou ako pri sčítaní chrániť svoje zdravie aj zdravie ostatných. Preto neváhajte a využite možnosť sčítať sa elektronicky a pomôžte sčítať sa aj svojim blízkym doma, ak vás o to požiadajú. Sčítavate sa bezpečne, nekontaktne, v pohodlí domova a vyplnenie elektronického formuláru netrvá viac ako 10 minút. Na sčítanie postačí mobil, tablet, notebook alebo PC. Táto forma je z epidemiologického pohľadu ideálna a nepredstavuje riziko. Samosčítanie je pre obyvateľov rýchly a jednoduchý spôsob na vyplnenie sčítacieho formulára, bez narušenia súkromia.
V rámci pobytu doma, preto odporúčame neodkladať sčítanie. Ak ste si ešte zákonnú povinnosť sčítať sa nesplnili, odporúčame urobiť tak v najbližších dňoch. Všetko potrebné nájdete na www.scitanie.sk a máte možnosť stiahnuť si aj mobilnú aplikáciu pod názvom SODB 2021.

Výsledky sčítania obyvateľov po treťom týždni
Doteraz sa sčítalo 58% obyvateľov, čo je takmer 3 250 000 sčítaných. V treťom týždni elektronického sčítania obyvateľov Slovenska sa rozdiely medzi jednotlivými krajmi mierne prehĺbili.

Výsledky v rámci krajov a krajských miest
Sčítací formulár v Žilinskom kraji vyplnilo už 61, 5 % obyvateľov a tento kraj prevzal žezlo víťaza týždňa v sčítaní obyvateľov. Na druhom mieste je Bratislavský kraj, kde si povinnosť sčítať sa splnilo takmer 61% obyvateľov. V tesnom závese na treťom mieste je Trenčiansky kraj, ktorý dosiahol viac ako 60,5 % sčítaných a Trnavský kraj, ktorý je na úrovni 60 % sčítaných obyvateľov. V Nitrianskom kraji si zatiaľ zákonnú povinnosť sa elektronicky sčítať splnilo 58 % obyvateľov. Ostatné kraje sú výrazne pod celoslovenským priemerom, keď
v Prešovskom kraji sa sčítalo 55,2 %, Banskobystrickom kraji 54,5 % a posledným krajom je zatiaľ Košický kraj, ktorý eviduje viac ako 51,3 % sčítaných obyvateľov.

V rebríčku krajských miest vedie mesto Banská Bystrica s viac ako 62 % sčítaných obyvateľov.
Aj ostatné krajské mestá sa blížia k tomuto číslu, keď Trenčín má sčítaných 62 % obyvateľov, mesto Trnava 61,3 %, Žilina, Nitra a Prešov majú sčítaných viac ako 60 % obyvateľov a Košice 56,5 % sčítaných obyvateľov.
Hl. mesto Bratislava má sčítaných takmer 60 % obyvateľov.

TOP obce v sčítaní obyvateľov
Absolútne príkladne k sčítaniu obyvateľov pristúpila malá obec v Prešovskom kraji – Nižná Pisaná, ktorá eviduje 94 % sčítaných obyvateľov. Ďalšia obec, ktorá má viac ako 90 % sčítaných obyvateľov je tiež z Prešovského kraja, obec Obručné, v oboch prípadoch ide o malé obce do 100 obyvateľov. Aj tretia priečka zostáva na východe v Košickom kraji. Obec Kobeliarovo 5 násobne väčšia má elektronicky sčítaných takmer 87 % obyvateľov.
V Bratislavskom kraji je najviac sčítaných obyvateľov v obci Hrubá Borša (76,1 %), v Trnavskom kraji Jaslovské Bohunice 76 %, v Trenčianskom kraji v obci Lipník (77,5 %), v Nitrianskom kraji Bohunice (takmer 76 %), v Žilinskom kraji Trstené (takmer 86 %) a v Banskobystrickom kraji obec Horný Badín, kde je sčítaných 84 % obyvateľov.

Sčítanie je pre obyvateľa povinné
Pripomíname, že sčítanie obyvateľov je zo zákona povinné. Všetci obyvatelia Slovenska majú povinnosť sčítať sa vyplnením elektronického formulára. Pod pojmom obyvateľ sa v tomto prípade rozumie každý, kto má na Slovensku trvalý, prechodný, ale aj tolerovaný pobyt. Sčítať sa je povinný aj občan Európskej únie, ktorý má na území Slovenska obvyklý pobyt a obyvatelia tretích krajín, ktorí majú na Slovensku trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt.
Sčítať neplnoleté osoby, teda deti, je povinný rodič, respektíve zákonný zástupca.

Zákon o sčítaní pozná aj sankcie za nesplnenie si povinnosti. Obyvateľovi môže byť udelená pokuta obcou od 25 do 250 eur.

Ako sčítanie realizovať
Obyvateľ sa sčíta sám, kedykoľvek a na akomkoľvek mieste využitím počítača, tabletu alebo mobilu s pripojením na internet. Sčítací formulár nájde na webovej stránke www.scitanie.sk. Sčítať sa môže aj cez mobilnú aplikáciu pod názvom SODB 2021, ktorá je dostupná pre operačné systémy Android a iOS. Samosčítanie elektronickým formulárom je pre obyvateľov rýchly a jednoduchý spôsob na vyplnenie sčítacieho formulára bez narušenia súkromia. Pomoc obyvateľ nájde aj na linke: 02/20 92 49 19.
Údaje, ktoré obyvateľ uvedie v sčítacom formulári, sa musia vzťahovať k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ktorým je polnoc zo štvrtka 31. decembra 2020 na piatok 1. januára 2021.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.