Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zákonnú povinnosť sčítať sa elektronicky si splnilo 67 % obyvateľov

SÚBOR
Dátum: 17.03.2021
Autor: Obec Úľany nad Žitavou
Počet videní: 412
Zákonnú povinnosť sčítať sa elektronicky si splnilo 67 % obyvateľov

Výsledky sčítania obyvateľov po štvrtom týždni

Doteraz sa sčítalo 67 % obyvateľov, čo je takmer 3 770 000 sčítaných.

 

Výsledky v rámci krajov a krajských miest

Sčítací formulár v Žilinskom kraji vyplnilo už 72 % obyvateľov a tento kraj má teda prvenstvo v podiele sčítaných obyvateľov. Na druhom mieste je Trenčiansky kraj, ktorý dosiahol 70,5 % sčítaných. Na treťom mieste je Trnavský kraj, ktorý je na úrovni 69,7 % sčítaných obyvateľov. Bratislavský kraj sa prepadol na štvrté miesto so 69 % sčítaných obyvateľov. V Nitrianskom kraji si zatiaľ zákonnú povinnosť elektronicky sa sčítať splnilo 67,8 % obyvateľov. Vyše 64 % sčítaných obyvateľov zhodne dosahujú Banskobystrický a Prešovský kraj. Košický kraj eviduje takmer 60 % sčítaných obyvateľov.
V rebríčku krajských miest vedie mesto Banská Bystrica so 71,3 % sčítaných obyvateľov a na druhom mieste je Trenčín s viac ako 71 % sčítaných obyvateľov.
Aj ostatné krajské mestá sa blížia k 70 %, keď Žilina má sčítaných 70 % obyvateľov, mesto Trnava 69,6 % Prešov 69,4 % a Nitra 69 %.

 

TOP mestá nad 10 000 obyvateľov

Suverénne najviac sčítaných obyvateľov má z miest nad 10 000 obyvateľov Dolný Kubín v Žilinskom kraji, až 74 % sčítaných. Druhá priečka patrí mestu Senec v Bratislavskom kraji so 72, 7 % sčítaných obyvateľov. V Trnavskom kraji má najviac sčítaných obyvateľov mesto Senica 70,7 %, v Trenčianskom kraji mesto Prievidza 70,8 %, v Nitrianskom Šaľa 71,8 %, v Banskobystrickom Zvolen 69,5 %, v Prešovskom kraji Poprad 71,3 % a v Košickom kraji Spišská Nová Ves, ktorá má 68,6 % sčítaných obyvateľov.

 

TOP obce v sčítaní obyvateľov

Prvenstvo v rámci Slovenskej republiky stále udržiava malá obec v Prešovskom kraji Nižná Pisaná, ktorá eviduje 98 % sčítaných obyvateľov. Ďalšia obec, ktorá má viac ako 95 % sčítaných obyvateľov, je z Košického kraja - Kobeliarovo. Tretia priečka patrí obci v Banskobystrickom kraji Horný Badín s 94,5 % sčítanými obyvateľmi. Nad 94 % má aj obec Trstené zo Žilinského kraja.

 

Sčítanie je pre obyvateľa povinné

Pripomíname, že sčítanie obyvateľov je zo zákona povinné. Všetci obyvatelia Slovenska majú povinnosť sčítať sa vyplnením elektronického formulára. Pod pojmom obyvateľ sa v tomto prípade rozumie každý, kto má na Slovensku trvalý, prechodný, ale aj tolerovaný pobyt. Sčítať sa je povinný aj občan Európskej únie, ktorý má na území Slovenska obvyklý pobyt a obyvatelia tretích krajín, ktorí majú na Slovensku trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt.
Sčítať neplnoleté osoby, teda deti, je povinný rodič, respektíve zákonný zástupca.
Zákon o sčítaní pozná aj sankcie za nesplnenie si povinnosti. Obyvateľovi môže byť udelená pokuta obcou od 25 do 250 eur.

 

Ako sčítanie realizovať

Obyvateľ sa sčíta sám, kedykoľvek a na akomkoľvek mieste využitím počítača, tabletu alebo mobilu s pripojením na internet. Sčítací formulár nájde na webovej stránke www.scitanie.sk. Sčítať sa môže aj cez mobilnú aplikáciu pod názvom SODB 2021, ktorá je dostupná pre operačné systémy Android a iOS. Samosčítanie elektronickým formulárom je pre obyvateľov rýchly a jednoduchý spôsob na vyplnenie sčítacieho formulára bez narušenia súkromia. Pomoc obyvateľ nájde aj na linke 02/20 92 49 19.
Údaje, ktoré obyvateľ uvedie v sčítacom formulári, sa musia vzťahovať k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ktorým je polnoc zo štvrtka 31. decembra 2020 na piatok 1. januára 2021.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
TS_ESO_15.3.2021 Veľkosť: 411.7 kB Formát: pdf Dátum: 17.3.2021

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.